Polio dreigt met comeback


Polio was bijna uitgeroeid. Het doel van de Verenigde Naties dat niemand de ziekte meer heeft in 2018 leek haalbaar. De zeer besmettelijke ziekte die in 1992 nog in Nederland voor kwam, is echter met een comeback bezig. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat er flinke uitbraken van de ziekte bezig zijn in Pakistan, Syrië en Kameroen. Ook in Irak zouden gevallen zijn geconstateerd.

De grote zorg is dat de ziekte zich niet gaat beperken tot die landen. Omdat vooral in Pakistan en Syrië conflicten bezig zijn, is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen die polio ook mee kan nemen naar het westen. De verwachting is dat vooral landen waar weinig mensen tegen polio zijn ingeënt risico lopen. In Europa zijn dat Bosnië, Oekraïne en Oostenrijk. Daar kan één poliopatiënt zorgen voor een epidemie.

Polio is een potentieel dodelijke ziekte die alle personen kan treffen die niet zijn ingeënt. Veel patiënten houden er misvormingen of verlammingen aan over. In Nederland was in 1956 de laatste grote epidemie. Vooral zeer gelovige mensen verzetten zich tegen inenting, wat ze in strijd vinden met het plan van God. Als hij vindt dat ze polio moeten krijgen, waarom zouden ze zich daar dan tegen verzetten?

De laatste grote epidemie buiten Europa was in noordelijke Nigeria, waar moslimextremisten het inentingsprogramma van de VN stop zetten (zie foto) omdat ze dachten dat het een Amerikaanse samenzwering was om de vrouwen onvruchtbaar te maken. De claim is in 2005 onderzocht en totaal ongefundeerd gebleken, maar toen had polio al weer om zich heen gegrepen. De huidige uitbraak in buurland Kameroen is waarschijnlijk een gevolg van de ontwikkelingen in Nigeria.