Poker is kansspel


Wat bepaalt of iemand wint bij een spelletje Texas Hold ‘em poker? Vraag het aan spelers (en de mensen die ’s avonds laat naar pokertoernooien zitten te kijken) en je hoort waarschijnlijk dat kunde, een strak gezicht en het inzicht nodig zijn om te winnen. Volgens de wetenschap is dat onzin, poker is in essentie een kansspel waarbij geluk een zeer grote rol speelt.

Althans, dat zeggen psychologen van de universiteit van Bremen in Duitsland.

Foto: E20Ci.
Volgens hen denken mensen alleen maar orde en voorspelbaarheid te zien in een spel dat van toeval aan elkaar hangt. Om deze stelling te bewijzen, lieten ze 300 pokerspelers 60 potjes spelen. De spelers waren ingedeeld in twee groepen, eentje met veel ervaring en een groep met beginners.

De ervaren spelers waren inderdaad iets beter dan beginners als ze slechte kaarten hadden; ze verloren iets minder geld. Bij een gemiddeld goede hand was het verschil te verwaarlozen en bij een goede hand verdienden beginnende spelers zelfs meer dan hun ervaren collega’s. Gemiddeld hadden de goede en middelmatige spelers uiteindelijk evenveel geld gewonnen of verloren.

Een paar jaar geleden ontdekten wetenschappers al dat aandelenhandelaren ook hun kunde overschatten. Ze dachten dat hun ervaring en intuïtie bepaalde of ze een goed aandeel kochten, terwijl het in werkelijkheid voor een groot gedeelte op geluk neerkwam.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter