Poetsende man heeft minder seks


Mannen die veel traditionele ‘vrouwentaken’ in het huishouden uitvoeren – schoonmaken, koken – hebben minder vaak seks dan mannen die vooral repareren en in de tuin werken. Aan het Juan-March Instituut in Madrid (Spanje) werden 7000 mannen en vrouwen ondervraagd over hun rol in het huishouden en hun seksleven. Daarbij was een opmerkelijke correlatie te zien.

Mannen die vaak schoonmaken en achter de pannen staan, hebben gemiddeld 3,66 keer per maand seks; mannen die vooral mannelijke taken uitvoeren, komen op 5,55 keer per maand.

De onderzoekers waarschuwen geëmancipeerde mannen om dit vooral niet te zien als een excuus om hun schort aan de wilgen te hangen en alleen nog schroevendraaiers ter hand te nemen. Dat zou tot ‘conflicten’ met de partner voeren, die op hun beurt betekenen dat de man in kwestie nog minder intieme momenten met zijn vrouw heeft.

Hoe komt dit gekke verschil? Volgens de onderzoekers nemen vrouwen een poetsende man waar als ‘minder mannelijk’ dan de traditionele man die alleen uit zijn stoel komt als hij zijn gereedschapskist moet pakken. En die verminderde mannelijkheid vertaalt zich in minder zin om tussen de lakens te duiken met die man.