Poetsen maakt depressief


De stijging van het aantal depressieve patiënten is het gevolg van onze obsessie met hygiëne, zeggen wetenschappers.

Troep in huis, is chaos in de bovenkamer, beweren psychologen al jaren. Een opgeruimde en schone woning zorgt ervoor dat je ook psychisch beter in je vel zit. Daarnaast zou stofzuigen, strijken en stoffen meditatief werken, omdat je er lekker niet bij hoeft na te denken. Maar wetenschappers van de Emory Universiteit in Atlanta denken daar heel anders over. Volgens hen kan poetsen namelijk tot depressie leiden.

Wees zuinig met schoonmaakmiddelen: ze maken je depressief!

Kinderen hebben om de haverklap een griepje of verkoudheid te pakken. Dat heeft alles te maken met hun zwakke immuunsysteem. Hoe vaker je namelijk wordt blootgesteld aan bacteriën en parasieten, hoe meer antistoffen je lichaam aanmaakt, en hoe minder snel je ziek wordt.

De omgeving waarin mensen tegenwoordig leven is veel hygiënischer dan vroeger. We poetsen alle bacillen weg, die juist zo belangrijk zijn voor het sterker maken van het immuunsysteem. En een zwak immuunsysteem kan tot depressie leiden, want ons brein is dan namelijk minder goed in staat om bepaalde geluksmakende hormonen als serotonine te produceren, beweert de Amerikaanse wetenschapper Andrew Miller. Dit zou volgens hem er tevens de oorzaak van zijn dat het aantal depressieve mensen in de Westerse wereld een stuk hoger ligt in vergelijking met armere gebieden zoals Nigeria, waar mensen het een stuk minder nauw nemen met hygiëne.

Het schoonmaken en ontsmetten van je leefomgeving – mede bedoeld om minder snel ziek te worden – zorgt er ironisch genoeg juist sneller voor dat we ziek worden, in ieder geval op geestelijk vlak.

Laat gerust een keer de afwas staan, ben zuinig met schoonmaakmiddelen en lig er niet van wakker als je stofnesten onder de kast aantreft. Want van een beetje viezigheid maakt vrolijk.

Bron: Journal of Molecular Psychiatry