Poeptransplantatie beter dan antibiotica


transplantatie

Er is een nieuwe medische procedure die antibiotica wellicht kan gaan vervangen. De technische naam is fecale implantatie het werkt beter tegen ernstige infecties dan antibiotica. Het is heel eenvoudig uit te voeren. Artsen nemen poep van een gezond persoon, bevriezen deze en pureren het in een blender. Dan stoppen ze het in een capsule en voeren die aan een zieke persoon. Dat kan via de mond, de neus of de endeldarm.

De darmflora in de poep koloniseert het nieuwe darmstelsel razendsnel. Daarbij gaat het gelijk aan de slag tegen infecties en andere medische problemen. Zelfs de ziekte van Crohn, die eerder gold als ongeneesbaar, kan zo worden bestreden. Eerste tests wijzen uit dat het ook tegen obesitas en diabetes kan worden ingezet.

Poeptransplantaties hebben zelfs een 85 procent slagingspercentage tegen levensbedreigende infecties zoals Clostridium, staat in een artikel in de British Medical Journal. Ter vergelijking, slechts 20 procent van de standaard behandelingen met antibiotica slaat aan.

De Verenigde Staten lopen voorop bij deze ontwikkeling. In de VS bestaat zelfs al een poepbank, met veelbelovende uitwerpselen. Meer dan vijfhonderd Amerikaanse klinieken en ziekenhuizen bieden deze techniek al aan. In Nederland loopt het VU Medisch Centrum voorop.