Poep als maan-monument


De staat Californië heeft alle door mensen gemaakte objecten op de maan tot monument verklaard. Daaronder poep.

Tijdens de missies naar de maan door de Verenigde Staten (bemand) en de Sovjet Unie (onbemand) zijn nogal wat spullen achtergelaten. In totaal ligt er op onze satelliet zo’n tweeduizend kilo door mensen geproduceerde rommel. Nu de Chinezen en de Indiërs interesse tonen voor de maan, wil Californië deze spullen graag op de monumentenlijst zetten. Dat betekent dat niemand ze meer mag aanraken of ‘opruimen’.

De bedoeling is om de plek waar mensen voor het eerst op de maan stonden uiteindelijk op de werelderfgoedlijst te zetten. Daarop staan ook de piramides van Egypte en de Chinese Muur. Als het lukt, dan zijn de maanspullen het eerste monument buiten de dampkring.

De lijst met gevallen astronauten die door de Amerikanen op de maan is achtergelaten.
Met de Californische actie staat er voor het eerst ook poep op de monumentenlijst. Astronauten lieten hun drollen achter op de maan om zo licht mogelijk te zijn bij het opstijgen.

Ook liggen er een oude Playboy (uit het begin van de jaren zeventig, dus met veel lichaamshaar), golfballen, een familiefoto (zie onderste foto), een beeldje, een lijst met ‘gevallen astronauten’ (zie bovenste foto) en een metalen vlag van de Sovjet Unie.

De foto van astronaut Charlie Duke en zijn gezin. Hij liet de foto (in een lijstje!) in 1972 achter op de maan. Hij ligt er waarschijnlijk nog steeds.
Mochten we ooit permanent op de maan gaan wonen, dan zal de plek waar de eerste mens op de maan liep, ongetwijfeld tot een museum worden omgebouwd. Dan kun je achter glas kijken naar de eerst voetstap (als die er nog is) en de achtergelaten maanmodule. Maar of ze die drollen tentoon gaan stellen?