Pluto eindelijk binnen bereik


Eindelijk is Pluto binnen bereik van de mens. Na reis van negen jaar en een kleine 5 miljard kilometer, zal de New Horizons van NASA aankomen bij deze dwergplaneet. Nog nooit eerder stuurden we een ruimtevehikel zo ver weg.

New Horizons werd op 19 januari 2006 gelanceerd. Sindsdien is de status van Pluto veranderd van planeet naar dwergplaneet. Pluto bestaat uit hard steen en is bedekt met ijs. De atmosfeer bestaat uit stikstof.

Op 16 december jongstleden ‘ontwaakte’ New Horizons, op 15 januari aanstaande begint het zijn metingen. Voorheen werd Pluto beschouwd als slechts een uithoek van het planetaire stelsel, onderdeel van de Kuiper Belt. Nu menen astronomen dat we via Pluto veel meer te weten zullen komen over die regio.

Volgens een betrokken wetenschapper van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (nabij Baltimore) is de reis van New Horizons een unicum. Voorlopig zullen er geen nieuwe planeten meer worden bezocht en onderzocht. 14 juli dit jaar nadert New Horizons Pluto het meest dichtbij.