Plastic uit bananen


Er is een methode bedacht die ons misschien gaat verlossen van ‘slecht’ plastic. De uitvinder is een 16-jarig Turks meisje. Ze won een wedstrijd uitgeschreven door het tijdschrift Scientific American om een milieuvriendelijkere oplossing te bedenken voor plastic. In plaats van olie als grondstof, stelt Elif Bilgrin voor om bananenschillen te gebruiken.

Ze vond een methode uit om de cellulose uit bananen te winnen. Dat is de grondstof voor een nieuw soort afbreekbaar plastic. Dit plastic kan bijvoorbeeld worden gebruikt om elektrische kabels te isoleren.

Afvalplastic is een enorm probleem. Volgens de VN komt jaarlijks 6,4 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Daar bestaan zelfs hele drijvende eilanden van dit spul. Het komt ook in de voedselketen terecht en zo op ons eigen bord. Een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic bedenken staat al jaren hoog op het verlanglijstje van veel milieubeschermers.

Bilgrin lijkt precies dat te hebben gedaan. De 16-jarige heeft Marie Curie als grote voorbeeld en wil haar leven wijden aan het vinden van technologieƫn die het milieu verbeteren.