Plastic ‘spons’ als koolstofdioxidezuiger


Een stuk plastic dat koolstofdioxide uit de lucht vangt. Zien we in de toekomst hele bossen hiervan op industrieterreinen? Als het aan Nobelprijswinnaar George Olah ligt wel.

Koolstofdioxidevangers bestaan al langer, maar zijn vaak duur. Olah en collega’s besloten een goedkopere variant te produceren, gemaakt van polyethylenimine (PEI). Dit polymeer doopten ze in methanol en die oplossing spreidden ze vervolgens uit over zogenoemd pyrogeen silica, een industrieel vervaardigd poeder gemaakt door druppeltjes glas samen te voegen. Het resultaat is een goedkoop materiaal dat een grote hoeveelheid aan koolstofdioxide vangt, en dat wanneer het verzadigd is slechts opgewarmd hoeft te worden tot 85 graden Celsius. Dan laat het gas weer los en is de ‘spons’ weer bruikbaar.

Voor Olah is de koolstodioxidevanger een goede stap op weg naar een economie die grotendeels op methanol – een simpeler versie van alcohol – als brandstof draait. En het mooie is dat de ontwikkeling gelijk twee vliegen in één klap slaat: we hebben duurzamere brandstoffen tot onze beschikking én we verminderen de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, wat ons klimaat ten goede komt.

Maar voordat we complete bossen van koolstofvangende kunstmatige bomen op industrieterreinen kunnen planten, zal het onderzoeksteam het materiaal nog verder moeten verbeteren. Het polymeer is namelijk nog niet goed bestand tegen de hoge temperaturen in de buurt van uitlaatpijpen.

De studie is gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society.

Beeld: © Cao Liping | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter