Plastic honingraat voor meer larvenleven


Een plastic honingraat vervangt het prikken met de naald. Een Nederlandse methode om bijen te redden.

Er is een echte Hollandse uitkomst voor bijen onderzoek. Deze onderzoeken zijn belangrijk, maar werden lange tijd bemoeilijkt door het gebrek aan antwoord op de vraag hoe je makkelijk de benodigde larven fokt. Een Nederlander weet er wel raad mee en komt met een plastic honingraat.

Bijen verdwijnen de laatste tijd als sneeuw voor de zon. En dat is een serieus probleem, want naast dat de bij zorgt voor lekkere honing, bestuift het ook veel van onze gewassen. Onze voedselvoorziening hangt dus voor een groot deel af van de bij.

Dat de bij het zo moeilijk heeft komt door ziektes, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en het verlies van leefgebied.

Onderzoekers wilden dan ook dolgraag een makkelijke manier vinden om bijen nog als larven in een laboratorium te kunnen fokken, om ze vervolgens te onderzoeken.

Normaal gesproken worden bijlarven gefokt door deze uit een honingraat te plukken. Dit moet met een veer, met borsteltjes of met een naald gebeuren, want deze larven zijn slechts 1 millimeter groot. Deze methode zorgt voor veel onrust onder de larven, waardoor velen het niet overleven.

Een Nederlander, Harmen Hendriksma, werkte vier jaar lang bij een bedrijf dat honing maakt voor medische doeleinden. Daar gebruikten ze een plastic honingraat voor het fokken van bijen. En omdat Hendriksma naar eigen zeggen ‘een beetje lui’ is, introduceerde hij dit nep-raat ook in het laboratorium voor het fokken van bijenlarven.

En met succes, want met deze methode raken veel minder bijen in de stress en komt 97 procent van de larven er levend uit. Hendriksma hoopt dat ‘zijn’ methode op tijd is. Want pesticiden en ziektes blijven de bij bedreigen.

Foto: Flickr

Follow Faqtman on Twitter