Plastic afval is echt overal


Deze zomer lekker zwemmen in zee? Lekker zwemmen in plastic afval, zul je bedoelen. Onderzoekers van de universiteit van de Azoren (Portugal) hebben 42 stukken zee rond het Europese continent onderzocht. Van de Middellandse Zee tot de diepste krochten van de Atlantische Oceaan, duizenden kilometers van het continent, overal vonden ze plastic afval op de bodem.

De Portugezen maakten meer dan 600 video-opnames met onderwatercamera’s en op 31 locaties gebruikten ze een sleepnet om vast te stellen wat op de bodem lag. Het diepste punt dat ze onderzochten was 4500 meter onder de zeespiegel, het verste punt was de mid-Atlantische rug, 2000 kilometer van continentaal Europa.

Het meeste plastic vuilnis vonden ze vlak bij de kust. Het dieptepunt was de zogenoemde Lisbon Canyon voor de Portugese kust. Hier vormt zich een trechter van ondiep naar dieper water. De onderwater canyon zat vol met plastic. Het afval bestaat voor het leeuwendeel uit plastic zakken en flessen.

De onderzoekers waren in shock over de enorme hoeveelheid plastic die ze aantroffen. Ze hebben enkele locaties bezocht waar nog nooit mensen zijn geweest, om te ontdekken dat ons plastic ons voor is gegaan. Volgens een VN-rapport komt er per jaar wereldwijd 6,4 miljoen ton plastic in zee terecht. Dat levert gevaar op voor vissen die plastic deeltjes eten en voor de mens, die de vissen weer eet.

Het rapport staat in PlosOne.