Plassen duurt altijd 21 seconden


Volgende keer op het toilet eens een stopwatch meenemen en zelf de test doen: hoe lang duurt het om te plassen? Het zou 21 seconden moeten zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat allerlei zoogdieren, waaronder waarschijnlijk ook de mens bijna altijd exact die tijd nodig hebben om de blaas te ledigen.

De biologen van het Georgia Institute of Technology togen de dierentuin en een laboratorium in met een timer en observeerden dieren die nodig moesten. Zoals de olifant, die een blaas heeft waar 18 liter in past. Of een kat, die slechts 5 milliliter plas kan opslaan. Toch deden beide dieren (en een hele sleep anderen) er beide steeds rond de 21 seconden over.

Ook de frequentie waarmee dieren gaan plassen is bijna altijd gelijk: vijf of zes keer per dag. Alle dieren van meer dan 3 kilo produceren een flinke straal die met de zwaartekracht mee naar beneden valt.

Kleinere dieren, zoals muizen, pakken het heel anders aan. De zwaartekracht heeft veel minder trekkracht op hun kleine hoeveelheden urine, dus persen ze er per keer één druppeltje uit, dat dan richting de aarde valt. Dat duurt zeer kort om de dieren niet in gevaar te brengen.

Want dat is waarschijnlijk de achtergrond van de twee plas-strategiën: vooral kleine dieren willen zo min mogelijk bezig zijn met urineren. Andere dieren kunnen de plas ruiken en zouden bij een te lange plaspauze kunnen aanvallen. Dus plas je vaak en kort in plaats van lang en krachtig. Er is geen verschil waargenomen tussen mannelijke en vrouwelijke dieren, wel bleken jagers iets langer te urineren dan prooidieren.

Het onderzoek staat in de wetenschappelijke database PNAS.