Plantje op luchthaven maakt vliegen groener


Luzerne groener vliegen

Mal idee dat toch heel verstandig uitpakt: door gewassen aan te planten op een luchthaven, maak je vliegen groener. Proeven op de Australische Adelaide Airport de afgelopen drie jaar hebben aangetoond dat het gewas luzerne (foto) op warme dagen de luchttemperatuur met meer dan 3 graden kan verlagen.

In warmere (en dus minder dichte) lucht moeten vliegtuigen sneller over de landingsbaan rijden om de lift te produceren die nodig is voor het opstijgen. Wanneer een startbaan de vereiste afstand niet heeft om deze snelheden te bereiken, moet het gewicht van een vliegtuig worden verlaagd door minder passagiers, bagage en vracht aan boord te brengen. Dit vermindert de winst voor de luchtvaartmaatschappij.

Luzerne is een plant met diepe wortels die ook onder moeilijke omstandigheden kan overleven. In Nederland is het een ingrediënt voor veevoer.

De uitgestrekte lappen kortgeschoren gras rondom luchthavens zorgen ervoor dat zich daar vaak heatsinks vormen, locaties met warmere lucht dan de omgeving.Terwijl straalmotoren juist beter werken in koelere, dichtere lucht.

De proeflocatie in Adelaide bedraagt 4 hectare en ligt 600 meter ten zuiden van de hoofdbaan van de luchthaven. Een aantal grassoorten zijn geprobeerd, maar luzerne werkt het beste. Juist in het warme Australië kan dat tonnen kerosine schelen. Maar ook voor de Nederlandse zomer lijkt het zeer geschikt.