Plantje heeft langste genoom


Een onopvallend plantje heeft het langste genoom ter wereld, vijftig keer langer dan de menselijke genetische informatie.

De Paris japonica is een plant (volgens sommigen een kruid) waar je zo overheen zou kijken. Dun groen stengeltje, grappig wit bloemetje. Van dit soort planten gaan er dertien in een dozijn.

Behalve dat er iets geheimzinnigs mee aan de hand is: het heeft het langste genoom ter wereld. Volgens onderzoekers is het tientallen malen langer dan de meeste planten en dieren; vijftig keer langer dan het menselijk genoom.

Paris japonica, genetisch het meest complexe organisme ter wereld.

Een genoom is een biologische code waarin alle erfelijke factoren van een organisme zijn opgeslagen. Het bestaat uit DNA en bevat een blauwdruk van bijvoorbeeld een vogel of een boom. Zonder genoom kan niets op aarde groeien of leven. Hoe langer het genoom, hoe complexer een organisme, dachten mensen lange tijd.

Paris japonica groeit van zichzelf alleen in Japan, vooral op het eiland Honshu. Het is door tuiniers ook naar Europa gebracht, maar het groeit hier maar moeizaam. Maar de ontdekking zal de belangstelling voor het plantje alleen maar laten toenemen. Volgens de onderzoekers die het nieuws naar buiten hebben gebracht, zou het genoom van de plant, als je het leesbaar uit zou schriijven, langer zijn dan de domtoren in Utrecht. Het menselijk genoom komt volgens diezelfde methode maar twee meter hoog.

Het complete onderzoek staat in het vakblad Botanical Journal of the Linnean Society.

Follow Faqtman on Twitter