Plantaardig plastic belooft einde afvalberg


Elk jaar gooien we met z’n allen 13 miljard plastic drinkflesjes weg. Dat zorgt voor een enorme afvalberg, want het plastic is niet geschikt voor hergebruikt. Maar dat gaat veranderen.

Plastic drinkflesjes worden nu gemaakt van PET (Poly-Ethyleen Tereftalaat). Ze zijn erg handig om water of cola uit te drinken. Beetje jammer alleen dat na dat eenmalige gebruik niets dan afval overblijft. Zonde, zeker aangezien de olie waar al die flesjes van gemaakt worden langzaam maar zeker opraakt.

Onderzoekers van IBM en de Universiteit van Stanford hebben een nieuw proces ontdekt waarmee plantaardig plastic gemaakt kan worden. Ze noemen het proces ‘organocatalysis’. In het wetenschappelijke tijdschrift Macromolecules beschrijven ze hun ontdekking: in plaats van metaaloxiden worden organische deeltjes gebruikt om plastic te maken. De kwaliteit van die metalen neemt snel af, zodat het materiaal niet geschikt is voor recycling. Maar het organische materiaal blijft sterk.

pet

Het plantaardige plastic zou zelfs heel vaak hergebruikt kunnen worden. de bouwstenen van het plastic kunnen worden gescheiden en daarna gemakkelijk weer samengevoegd kunnen worden in een nieuwe stof. De onderzoekers noemen het ‘chemische recycling‘.

De enige manier waarop PET-flessen nu hergebruikt kunnen worden, is door ze in kleine stukjes te hakken en te gebruiken als vulling, bijvoorbeeld voor kussens. Maar zo veel vulling voor meubels is er nu ook weer niet nodig. De enorme hoeveelheid flesjes zorgt dan ook voor een groot milieuprobleem, met name in landen waar de slechte kwaliteit van het water uit de kraan mensen dwingt om water uit flessen te drinken.

Het nieuwe materiaal zou ook handig kunnen zijn voor andere verpakkingen en voor materialen in de auto-industrie en de farmacie.

Foto: qnr