Plant op bureau voor extra productiviteit


Kantoren waar nog gezellige vakantiefoto’s en geknutselde pennenbakjes op de bureaus staan sterven langzaam uit. Strak, opgeruimd en onpersoonlijk is de tendens zodat iedere flexwerker er aan de slag kan zonder geconfronteerd te worden met persoonlijke prullaria. Een prima ontwikkeling, maar het is wel een beetje kaal. Een simpele kamerplant doet wonderen.

Uit een onderzoek van de Cardiff University blijkt dat mensen die een gezellige plant op hun flexplek hebben staan vijftien procent productiever zijn dan mensen die in compleet zielloze ruimtes werken. Onderzoekster Marlon Nieuwenhuis vertelt op de website van de Britse universiteit dat het goed zou zijn als bedrijven wat mooie planten zouden kopen want de investering betaalt zichzelf terug.

Er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar onder andere kunst en groen op de werkplek, maar volgens Nieuwenhuizen is dit de eerste keer dat het onderzoek niet alleen in een laboratorium is uitgevoerd maar ook op de werkplek zelf: ‘Dit is de eerste keer dat er ook buiten de laboratoria bewezen is dat er voordelen zitten aan planten op de werkvloer. De uitslagen trekken de algemene filosofie dat mensen beter werken in een steriele werkomgeving in twijfel.’

Simpelweg een kamerplant toevoegen aan een steriele werkplek levert volgens Nieuwenhuis dus vijftien procent meer productiviteit op. Er is nog niet verder geëxperimenteerd met andere prullen en frutsels op de bureaus, maar de onderzoekster suggereert dat er door dit onderzoek misschien wel weer meer ruimte komt voor gezelligheid op de werkvloer.

Foto: flickr.com/photos/allanmaciver