Plant helpt familie


Foto: Arnold van Vliet/Natuurkalender.nl

Het leven van de Ambrosia-plant gaat niet over rozen. Hij wordt gevreesd om zijn pollen en stuifmeel door mensen met hooikoorts, maar ook de planten zelf staan elkaar naar het leven. Er wordt vals gespeeld, en er is een constante strijd gaande. Maar een ding houdt ze overeind, en dat is familie. Dat blijkt uit het onderzoek van bioloog Amanda File van de McMaster University (Canada).

De Ambrosia artemisiifolia L. onderhoudt nauwe banden met een schimmel. Het verbond is als volgt. De plant levert koolhydraten aan de schimmel, waardoor deze lekker groeit en vermeerdert, en als wederdienst ontvangt de plant water, bepaalde voedingsstoffen en bescherming tegen ziekteverwekkers. Er is alleen een probleem. Een schimmelnetwerk onderhoudt relaties met meerdere planten, en die houden zich niet allemaal aan de spelregels. Zo gaan sommige er met de buit vandoor zonder koolhydraten te doneren, profiterend van het harde werk van andere planten.

File en collega’s keken naar de sociale banden binnen zo’n netwerk van meerdere planten en schimmels. Ze plantten nauwe verwanten bij elkaar en keken wat er gebeurde. Gek genoeg bleken de planten voor familie heel wat meer over te hebben dan voor vreemden. Iedere plant moest harder werken, maar de beloningen logen er niet om: er waren meer voedingstoffen voor handen, de planten kregen meer wortels en die bevatten ook nog eens minder beschadigingen door ziekteverwekkers. Kortom, het aanhalen van de familiebanden betaalt zichzelf terug.

Follow Faqtman on Twitter