Plant eet nikkel


In de Filipijnen is een plant ontdekt die grote hoeveelheden nikkel opneemt. De Rinorea niccolifera (foto) heeft 18,000 ppm (parts per million) aan nikkel in zijn bladeren en stengels. Dat is honderd tot duizend keer meer dan gewoonlijk. Andere planten waren van die hoeveelheid allang dood gegaan, maar het Filipijnse plantje bleef er goed uit zien. Het gewas is ontdekt op het eiland Luzon, waar de aarde relatief veel metalen bevat.

Het opnemen van grote hoeveelheden metalen door planten is een zeldzame eigenschap. Slechts 1 procent van alle planten kan dergelijke concentraties metalen uit de bodem halen en overleven. Bij nikkel is dat nog zeldzamer, zeker in deze hoeveelheden.

Volgens de Filipijnse onderzoekers is het een belangrijke ontdekking. Deze plant zou ingezet kunnen worden op plekken waar de bodem is verontreinigd met nikkel, zo schrijven ze in het vakblad Phytokeys. Een flinke aanplant zou de bodem binnen enkele maanden weer schoon moeten krijgen. Een andere mogelijkheid is om de plant in te zetten als een soort bovengrondse mijn. Het enige dat je daarna hoeft te doen is plant en nikkel van elkaar scheiden, bijvoorbeeld via verrotting.