Plaats embryo in goede soep


ivf

Bij kunstmatige inseminatie gaat nogal eens iets fout. Een bevruchtte eicel ontwikkelt zich niet, of de vrucht blijkt niet levensvatbaar. Tot nu toe gingen medische wetenschappers er vanuit dat dergelijke ongelukjes het gevolg waren van genetische fouten in de spermacel of het eitje. Maar nieuw Brits onderzoek toont aan dat veel van deze fouten kunnen worden voorkomen. Met soep.

Geen tomatensoep of andere eetbare vloeistof, maar de vloeistof waarin de bevruchtte eitjes de eerste dagen rusten, voor ze in het lichaam van de vrouw worden geplaatst. Onderzoek van het IVF-laboratorium Hammersmith toont aan dat het gebruik van de juiste vloeistof de kans op overleven van de cel met 3,5 procent kan doen toenemen. Wat de succesfactoren zijn bij het bereiden van de vloeistof, is niet bekend.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de eerste dagen het DNA van de zeer jonge embryo nog erg flexibel is. Als de omgevingsfactoren niet precies goed zijn, ontwikkelt de genetische informatie zich niet goed en is de vrucht niet levensvatbaar. Ook dat wijst op het belang van een goede vloeistof waarin het klompje cellen zich ophoudt.

De studie is gepresenteerd op een conferentie over vruchtbaarheid.