Pizza, pasta en kip


Over de hele wereld zijn mensen de afgelopen jaren anders gaan eten. De Italiaanse keuken, en dan vooral pizza, is bezig met een grote opmars.

Wat eten we vanavond? Steeds vaker is het antwoord ‘Italiaans’. De keuken die ons onder meer bolognese, lasagna en pesto brengt, is in trek over de hele wereld. En wordt alleen maar populairder. Van Brazilië tot Duitsland, als mensen hun favoriete eten mogen noemen, is het pizza, lasagna of pasta.

Een typische pizza-tent in Maleisië. Foto: Jimmy Tan.
Dat staat in een rapport van Oxfam Novib. Alleen in Afrika blijven mensen hun traditionele voedsel eten, vooral zetmeelbommen als gepureerde casave en maïs zijn daar onverminderd populair.

Uit het onderzoek blijkt dat stijgende welvaart zorgt dat mensen zich op pizza’s en pasta’s storten en steeds meer de lokale prak laten staan. Ook kip – het meest veelzijdige stukje vlees volgens de reclame – scoort al sinds jaren wereldwijd hoog. Nederland doet hard aan alle trends mee, hoewel we hier ook verzot zijn op Chinees eten. Een Foe Jong Hai is niet te versmaden.

Het meest bont qua ongezondheid maken de Australiërs het. Hun favoriete eten is namelijk chocolade.

Wereldburgers maken zich wel grote zorgen over de kosten van eten. Niet alleen de welvaart neemt toe, voedselprijzen stijgen vaak even hard of nog harder mee. Dat kan betekenen dat in arme landen mensen vaak niet genoeg eten, ondanks dat ze meer te besteden hebben, blijkt uit het rapport van Oxfam Novib.

Follow Faqtman on Twitter