Pistool tegen paardenvlees


Wat voor vlees zit er in die frikadel? Of in dat gehaktballetje uit de muur? Met uitstekende timing presenteert de universiteit Berlijn (Duitsland) deze week een nieuwe uitvinding, het vleespistool.

Het gaat uiteraard niet om een echt pistool, maar om een scanner die je tegen vlees kunt drukken om te ontdekken wat de herkomst daarvan is. Het pistool schiet een sterke laserstraal het vlees in en meet hoe dat licht wordt verstrooid. Ieder stuk vlees heeft een eigen structuur en zal het licht anders breken.

Behalve paardenvlees kun je ook rund, kalkoen, varken, kip, hond, kameel, krokodil en zelfs slangenvlees ontdekken. Je hoeft het vlees niet eens uit de verpakking te halen, je kunt het ook door het cellofaan heen scannen. Behalve de herkomst van het vlees, kun je ook meten hoe oud het is.

Er is nu alleen nog maar een prototype van het pistool, maar gezien de schandalen die de Europese voedselmarkt teisteren, zal het niet lang meer duren voor de Duitsers een commercieel model op de markt brengen.