Pissen over je mobieltje


Scène in een wc, enkele jaren van nu. Omdat je bijna door de batterij van je mobieltje heen bent, pak je hem in de hand. Je richt even goed, knijpt de ogen dicht en laat een straal warme urine over het apparaatje heen klateren. Eventjes afspoelen onder de kraan en je kunt weer whatsappen.

Dit toekomstbeeld hebben we te danken aan onderzoekers van de universiteit West of England (GB). Die zijn er in geslaagd zwakstroom op te wekken met menselijke urine en ze denken dat het in de toekomst een belangrijke bron van energie kan zijn voor elektronica zoals mobieltjes. Ze hebben met pis-power zelfs al een sms gestuurd.

In het vakblad Physical Chemistry Chemical Physics beschrijven ze een procedé waarbij ze het verval van microben in de urine gebruiken om stroom op te wekken. Het chemische proces dat met het verval gepaard gaat, zorgt in combinatie met koolstof anodes voor een elektrische spanning.

Die is nu nog zeer gering, een volle blaas is net genoeg voor één sms. Maar de technologie lijkt veelbelovend en kan in de toekomst wellicht worden verbeterd. Zo zien de chemici een dag voor zich dat de lampen in de badkamer van stroom worden voorzien die je zelf opwekt.