Pispaaltjes verpieteren later in het leven


Kinderen die niet populair zijn op school hebben als volwassene volop gezondheidsproblemen. Dat zeggen Zweedse wetenschappers na een studie van vijftig jaar.

Het is een monsteronderzoek. Zweedse wetenschappers hebben 14.000 kinderen die zijn geboren in 1953 gevolgd tot 2003 om te zien hoe ze ouder zijn geworden. Dat leverde zo veel data op, dat de resultaten nu pas bekend zijn.

Wat blijkt? Wie een pispaaltje is op school, heeft een negen (!) keer grotere kans om later in het leven hart-en vaatziekten te krijgen en een vier keer grotere kans op diabetes. Beide aandoeningen zijn lifestyle-gerelateerde ziektes, daarom denken de onderzoekers dat een ongelukkige kindertijd leidt tot slechter voor jezelf zorgen.

Maar daar houdt de ellende niet op. Kinderen die op school weinig vriendjes hebben, lopen twee keer zo veel kans op het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Ze doen ook veel vaker een poging tot zelfmoord, in vergelijking met de meest populaire voormalige klasgenoten.

Kortom, wees lief voor elkaar op school, dat scheelt later een hoop problemen

Bron.

foto: Gwire
foto: Gwire