Piratenschat gevonden


Op een klein eilandje voor de kust van Madagaskar is een zilverstaaf van 50 kilo gevonden. Een piratenschat, zo weten de ontdekkers, een Amerikaans archeologenteam. Ze zijn er zelfs zeker van dat de schat behoorde aan een van de meest beroemde piraten in de geschiedenis, William Kidd. Dat was eigenlijk een Britse piratenjager, maar ver van huis besloot hij zelf piraat te worden.

De verhalen en legendes over Kidd zijn talrijk. Hij schuimde de wereldzeeën af, op zoek naar buit. Hij zeilde in het Caribisch Gebied, voor de Amerikaanse kust, de Indische Oceaan en rond Zuid-Afrika. Zijn eerste officier was een donkere man met de naam Hendrick van der Heul. Jack Sparrow, de charmante kapitein uit Pirates of the Caribbean, is losjes op Kidd gebasseerd.

Het Ile de Sainte Marie, voor de kust van Madagaskar was een plek waar Kidd en andere piraten schuilden als ze voorraden nodig hadden. Er ligt zelfs een piratenbegraafplaats (foto). Op dat eiland is een schatkist gevonden met daarin het grote brok zilver. Het is eigendom van de staat Madagaskar en met het nodige ceremonieel overhandigd aan premier Hery Rajaonarimampianina.

Het is de archeologen, van het Center for Historical Archaeology puur om de historische waarde van de schat te doen. Het is voor het eerst dat een dergelijke schat is gevonden, nog compleet intact. Naar andere piratenschatten graven mensen al eeuwen, waarbij soms complete eilanden worden omgeploegd.