‘Piramide van Gizeh concentreert elektromagnetische golven’


piramide Gizeh

De piramides van Egypte blijven een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op wetenschappers. Meestal zijn het archeologen die zich met deze gebouwen bezighouden, maar natuurkundigen blijken ook niet immuun. Onderzoekers van de ITMO universiteit uit Rusland hebben de piramide van Gizeh onderzocht en komen tot een opmerkelijke conclusie: het ding concentreert radiogolven.

In wetenschappelijke taal heet het dat ‘elektromagnetische velddistributie binnenin de piramide resoneert’. Computermodellen tonen volgens de Russen aan dat de interne kamers en basis van het bouwwerk zo gevormd zijn dat ze elektrische golven op één plek laten samenkomen. Specifiek wanneer de piramide wordt geraakt door externe radiogolven met een golflengte van 200 tot 600 meter.

Het ontwerp van de piramide zorgt dat deze energie naar zijn basis wordt geleid, waar het interne magnetische velden vormt. Waarvoor die dienen en of de bouwers van de piramides wisten dat ze een dergelijke constructie aan het maken waren, is onbekend. Maar het zorgde bij de Russen voor een aha-moment. De concentratie van elektromagnetische golven speelt namelijk een belangrijke rol bij het bouwen van goede sensors of effectievere zonnecellen.

Voor hun studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Applied Physics, moesten de Russen wel een paar aannames doen. Bijvoorbeeld dat er geen onbekende kamers meer in de piramide zijn. En dat het materiaal aan de binnen- en buitenkant hetzelfde is.