Pinnen met je aders


Je smartphone unlocken met je vingerafdruk is lang niet zo vooruitstrevend als de techniek die de nieuwste pinautomaten gebruiken. Via ‘Finger Vein’, een apparaatje dat het aderpatroon in je vingertop scant, kan je zonder pinpas en code geld opnemen bij je bank.

Het Japanse technologiebedrijf Hitachi en de Poolse bank Itcard S.A. hebben deze nieuwe techniek ontwikkeld en zijn van plan om op korte termijn 1730 van deze pinautomaten in Polen te installeren. Medewerkers hebben de techniek getest en goed bevonden en nu zijn de eerste klanten aan de beurt.

Rekeninghouders die toegang tot hun rekening willen, leggen hun vinger op een scanner die met infrarood het aderpatroon in de vingertop vastlegt. Het aderpatroon in een vingertop is even uniek als een vingerafdruk en wanneer het overeen komt met de gegevens die de bank heeft opgeslagen, kan er gebankierd worden.

‘Pinnen’ door je pasje in een apparaat te stoppen en een unieke code in te voeren lijkt sowieso verleden te tijd te worden. In Zweden kunnen mensen sinds april betalen door hun hele hand te laten scannen. Volgens onderzoekers is deze manier van betalen veel veiliger dan het gebruik van een creditcard. Zweden kunnen zich in winkels en restaurants aanmelden voor de nieuwe manier van betalen. Door hun hand drie keer te laten scannen en deze scans te koppelen aan telefoon- en burgerservicenummer doen ze mee.

In Nederland kan je sinds kort bij sommige banken betalen door je pasje slechts in de buurt van een apparaatje te houden. Ook heel nieuwerwets.