Pinguïns kunnen praten


Een groep Italiaanse onderzoekers heeft de primitieve taal van de Afrikaanse pinguïns ontcijferd, zo beweren ze. Tijdens een studie onder 48 dieren in een dierentuin nabij Turijn waren de wetenschappers in staat om zes verschillende uitingen van de loopvogels te begrijpen.

Voor de studie van de Universiteit van Turijn werden 32 volwassen Afrikaanse pinguïns en 16 jongeren in een dierentuin geobserveerd. De wetenschappers verzamelden honderden audio-en video-opnamen, die zij vervolgens hebben geanalyseerd en geclassificeerd. Ze ontdekten daarbij dat er wel degelijk sprake is van communicatie.

Zo hebben de pinguïns een contactroep, die ze gebruiken als ze alleen zijn. Maar er bestaat ook een geluid dat agressie uitdrukt. Jongere pinguïns hebben hun eigen signalen. Als ze willen bedelen dan kreunen ze. Is de honger groter, dan volgt een kort piepend signaal, dat de dieren herhalen totdat ze eten krijgen.

De vogels genereren de geluiden met hulp van hun syrinx orgaan. Dat is een soort orgelpijp die veel vogels in hun luchtpijp hebben zitten. Daarin zitten trillende membranen die een geluid op kunnen wekken. Dat pinguïns daarmee kunnen communiceren, was al langer bekend, dat ze een zo uitgebreide ‘woordenschat’ hebben, nog niet.

Het onderzoek verscheen in Plos One.