Pinguïn kampioen adem inhouden


De keizerpinguïn kan tot een diepte van ruim 500 meter duiken en 27 minuten onder water verblijven – dieper en langer dan elke andere vogel. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California dat vandaag op de International Penguin Conference wordt gepresenteerd.

De onderzoekers volgden een groep keizerpinguïns op hun voedseltripjes bij Antarctica. Met behulp van een ECG-recorder (hartfilmpje) zagen zij dat de hartslag van een duikende pinguïn vertraagde van de normale 70 slagen per minuut tot maar 10 slagen per minuut. Een tijddieptemeter registreerde het duikgedrag van de pinguïns, die tot ruim 500 meter diep doken en daarbij bijna een half uur hun adem inhielden.

Hoe krijgt de keizerpinguïn dit allemaal voor elkaar? Ten eerste wordt de stofwisseling van de pinguïn tijdelijk stil gelegd, zodat hij minder energie verbruikt. Ten tweede pompt het hart weliswaar minder zuurstof rond, maar door ongewoon gevormd hemoglobine, het bloedeiwit dat zuurstof door het lichaam vervoert, krijgen de essentiële organen (hart en hersenen) voldoende zuurstof. De spieren vertrouwen op een eigen zuurstofvoorraad, in een eiwit genaamd myoglobine. Ten slotte heeft de pinguïn sterke botten om barotrauma, een toestand waarbij drukverschillen tussen het lichaam en de omgeving weefselschade veroorzaakt, zoveel mogelijk te voorkomen. Alles bij elkaar genomen is de keizerpinguïn dus een echte zwemkampioen.

Foto: Paul Ponganis/University of California