Pinfraude met infraroodcamera


Het advies om met je hand de toetsen af te schermen wanneer je je pincode intoetst, is niet meer voldoende. Wetenschappers van de University of Californië in San Diego hebben een nieuwe manier ontdekt om pincodes af te kijken. Ze gebruikten hiervoor infraroodcamera’s.

Foto: bw14

Onderzoekers richtten infraroodcamera’s op de toetsen van een pinapparaat en ontdekten dat de warmte die je vingertoppen achterlaten op de toetsen, je pincode verklapt. Zelf tot een volle minuut na de transactie. De onderzoekers bekeken verschillende infraroodfoto’s en op 80 procent van die plaatjes konden ze de vier toetsen waarop gedrukt was, gemakkelijk herkennen. Op 20 procent van de foto’s was zelfs de volgorde waarin de toetsen werden ingedrukt te herleiden.

Infraroodfoto van een pinautomaat. Foto: University of California

Een dief die deze methode wil gaan gebruiken, moet dikke spaarrekening hebben: een goede infraroodcamera kost zo’n 15.000 euro. Hij zal zich ook moeten beperken tot pinautomaten met plastic toetsen. De onderzoekers konden pincodes die op metalen toetsen ingedrukt zijn niet goed herkennen.