Pinda heft pinda-allergie op


Ongeveer 1 op de 50 kinderen heeft een ernstige pinda-allergie. Dat is lastig, want pinda’s worden in veel voedsel verwerkt. Bovendien komen sporen van de aardnoot in fabrieken in allerlei andere producten terecht. Allergische reacties kunnen zeer heftig zijn en zelfs de dood tot gevolg hebben. In het Britse Cambridge is echter een methode ontwikkeld om van de allergie af te komen: door pindapoeder te eten.

Een team rond immunoloog Andrew Clarke heeft 99 kinderen met een ernstige pinda-allergie dagelijks een zeer kleine portie pindapoeder gegeven. De kinderen moesten dit poeder opeten. Na verloop van tijd werd de portie steeds iets groter. Na een half jaar konden de kinderen 800 milligram slikken zonder grote problemen. Dat is ongeveer 5 pinda’s.

Het team schrijft in het medische vakblad The Lancet dat de kinderen waarschijnlijk nooit grote fans van pinda’s zullen worden. Sommige kinderen vertoonden nog steeds lichte allergische reacties. Maar door ze aan kleine hoeveelheden te wennen, kan hij de panische angst voor deze nootjes wegnemen. Ook als deze kinderen per ongeluk in een Snickers bijten, hoeven zij (en hun ouders) niet in paniek te raken.