Pilates helpt tegen rugpijn


Pijn in de onderrug is een van de meest vervelende aandoeningen die een mens kan hebben. De enige remedie lijkt het om eindeloos te masseren. Maar er is nog een manier om er vanaf te komen, zeggen onderzoekers van de University of Canberra in Australië: pilates.

Dit fitness-systeem wordt in sommige sportscholen onderwezen en het verhoogt de kracht van de spieren die de wervelkolom ondersteunen. Het werd in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse arts ontwikkeld om te helpen bij de revalidatie van gewonde soldaten.

De Australiërs deden een kwantumstudie om tot hun conclusie te komen. Ze analyseerden 152 eerdere studies waarbij lage rugpijn een rol speelde en veegden de resultaten op een grote hoop. Zo zagen ze dat pilates veel sneller werkt dat gangbare therapie, die bestaat uit langdurige massage al dan niet in combinatie met pijnstillers.

Ook helpt pilates patiënten om een betere houding te ontwikkelen, waardoor het onwaarschijnlijker is dat de pijn terug komt. Deze manier van fitness bleek na 24 weken net zo effectief in het verbeteren van de houding als houdingslessen gegeven door een specialist.

Het onderzoek staat in de wetenschappelijke database PlosOne.