Pil zet interne klok gelijk


Intercontinentaal vliegen heeft één vervelend nadeel: jetlag. Er komt een pil aan die dat probleem in één klap oplost.

Het menselijk lichaam heeft een interne klok. Dat is handig, dan weet je lijf wanneer het tijd is om te gaan slapen en weer op te staan. Maar net als een gewone wekker met een bijna lege batterij kan je interne klok flink van slag zijn. Bijvoorbeeld door hormonen; vandaar dat veel pubers slecht slapen. Maar ook na een lange vlucht kan je eigen tijdwaarneming flink haperen.

Jetlag is een vervelend neveneffect van het feit dat je door verschillende tijdszones vliegt. Je eigen klok kan zich niet zo snel aanpassen en blijft op de tijd van thuis staan. Daar komt nu verandering in.

Het is negen uur 's ochtends ergens boven Kazakstan. Waarom heb je dan zin in boerenkool met worst? Je interne klok denkt dat het avond is.

Medicijngigant Pfizer is bezig met een middel om je interne klok stil en dan gelijk te zetten. In dit medicijn zit de stof caseïne kinase, die reguleert het ’tikken’ van je interne klok. Door dit middel is het mogelijk om de je lichaam met hetzelfde gemak in te stellen op een nieuwe tijdzone als je horloge. Hoe het precies werkt laat Pfizer nog even in het midden, maar muizen schijnen al met groot gemak naar de andere kant van de wereld te kunnen vliegen zonder problemen.

Het middel zit nog in de eerste stadia van ontwikkeling, het duurt nog een paar jaar voor het verkrijgbaar is. Grote kans dat het dan niet alleen door luchtreizigers wordt gebruikt, maar ook door mensen in ploegendiensten en patiënten met manische depressie. Die aandoening wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt door een defecte interne klok. Door die gelijk te zetten, zou de psychologische ziekte moeten verdwijnen.

Het onderzoek van Pfizer staat deze maand in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Beeld: Batsignal

Verwante artikelen:

Ontslag via glijbaan

Vliegtuig groener dan auto

Nederlander kan niet treinreizen