Pil tegen kanker?


Goed nieuws van de strijd tegen kanker. Er zit een pil aan te komen die een zeer belangrijke rol kan spelen bij het bestrijden maar ook voorkomen van tumoren. De pil wordt ontwikkeld aan de Britse universiteiten UCL en Cambridge University. Belangrijkste ingrediënten zijn zogenoemde delta-inhibitors.

Een van de vervelende eigenschappen van kanker is dat het een stof produceert die het menselijk immuunsysteem gedeeltelijk verlamt, het eiwit p100delta. Dat eiwit voorkomt dat het lichaam de tumor aanvalt, waardoor de kanker kan groeien en verspreiden.

De delta inhibitor bestrijdt weer dat eiwit en maakt het nutteloos. Dat geeft het immuunsysteem de kans om wel ten strijde te trekken tegen de kanker. Bijkomend voordeel is dat het lichaam op die manier een effectieve afweer ontwikkelt tegen tumoren. Keert een tumor terug, dan kan het lichaam het veel beter bestrijden. Bij chemotherapie ontstaat deze immuniteit niet.

Het middel is eerst uitgetest op muizen, waarbij goede resultaten werden geboekt. Een tweede test op mensen met leukemie, was ook veelbelovend. De resultaten waren zelfs zo goed, dat de controlegroep, die aanvankelijke een placebo kreeg, nog tijdens de test ook werd behandeld met delta inhibitors om hun overlevingskansen te vergroten.

Verdere tests op mensen worden momenteel al uitgevoerd. Als de Europese autoriteiten meewerken en snel toestemming verlenen om de pil voor te schrijven, kan deze al binnen een paar jaar op de markt komen. De onderzoekers denken dat de pil bijzonder effectief zal zijn in combinatie met bijvoorbeeld een operatie waarbij de grootste tumoren worden verwijderd. Het menselijk immuunsysteem ruimt dan de kleintjes op.

Het onderzoek naar dit middel staat in het vakblad Nature.