Pil laat je vergeten


Sommige herinneringen ben je liever kwijt dan rijk. Er komt een pil aan die daar voor kan zorgen.

We hebben allemaal wel herinneringen die we liever zouden vergeten. Over dat afspraakje dat helemaal mis ging. Of die keer dat je met open gulp een toespraak hebt gehouden.

Maar voor sommige mensen zijn herinneringen nog veel erger. Een verkrachting bijvoorbeeld, of een ongeluk. Zou het niet handig zijn als je die gewoon kunt ‘wissen’? Het was ooit het gegeven voor een film (zie de trailer aan het einde), maar nu lijkt het werkelijkheid te worden.

Onderzoekers van Johns Hopkins University in de VS hebben in de hersens van zoogdieren eiwitten gevonden die de sleutel lijken tot slechte herinneringen. Ze wisten deze eiwitten met een chemische substantie bij ratten op te lossen. Die hadden daarna geen last meer van traumatische herinneringen.

Een paar pilletjes en de herinnering aan een dramatisch verlopen zeiltochtje zijn uit je hoofd verdwenen. Foto: Majestic.

De ratten waren voor het experiment getraumatiseerd door ze meerdere keren per dag een stroomstoot te geven, na het horen van een toeter. Dankzij de stroomstoten vormden zich de eiwitten; de ratten waren doodsbenauwd als ze de toeter hoorden. Na het weghalen van de eiwitten deed de toeter ze niets meer.

De onderzoekers hebben gezien dat mensen dezelfde eiwitten bezitten in hun brein. Dus willen ze gaan testen of mensen ook van slechte herinneringen af kunnen komen. Maar in wetenschappelijke kringen is behoorlijke kritiek ontstaan op het onderzoek. Herinneringen bepalen wie we zijn, zo vinden veel collega’s, dus moet je daar niet te veel mee knoeien. Het volledige onderzoek staat in het huidige nummer van het vakblad Science Express.

Follow Faqtman on Twitter