Piercing slecht voor tandvlees


tongpiercing

Het dragen van een piercing in de tong is slecht voor het tandvlees en de tanden. Mensen met een tongpiercing hebben een vier grotere kans op terugtrekkend tandvlees en afgebroken tanden. Driekwart heeft last van complicaties na het zetten van de piercing. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontdekt

Het gaat vooral mis bij mensen die een relatief grote piercing hebben of eentje die erg los zit. Daarmee spelen de bezitters vaak, door hem tegen de achterkant van de voortanden aan te laten komen of ermee langs het tandvlees te gaan. Dat levert een hoop kleine beschadigingen op, die uiteindelijk tot permanente schade kunnen leiden.

Veel piercing-dragers verwijderen de versiering voor ze naar de tandarts gaan, terwijl het juist verstandig is om het te laten zitten. Dan kan een tandarts zien waar de beschadigingen vandaan komen en is het mogelijk om het behandelplan aan te passen. Soms kunnen complicaties van piercings nog jaren spelen, zelfs als het stuk metaal is verwijderd.

Als je toch een piercing wilt, is het verstandig die zo ver mogelijk naar achteren in de tong te laten plaatsen. Ook is het goed om een zo kort mogelijk staafje te kiezen, zodat de piercing strak op de tong zit en niet gaat rammelen in de mond. Het is verstandig om een tandarts te laten demonstreren hoe je de piercing goed schoon houdt.

Ongeveer 5 procent van de jongeren heeft een tongpiercing, waarbij vrouwen veruit in de meerderheid zijn. Die geven daarmee het signaal af dat ze ondeugend zijn.