Philae in maart weer wakker


Technici van de ruimtevaartorganisatie ESA hebben er vertrouwen in dat ze komeetlander Philae weer aan de praat gaan krijgen. Waarschijnlijk rond maart volgend jaar moet de sonde weer ‘rebooten’ en verder aan de slag gaan. Tegen die tijd is de lander dicht genoeg bij de zon om wat stralen op de panelen te krijgen. Met die energie moet er een verse start worden gemaakt.

Daarbij is het belangrijk om de sonde eerst weer wat op te warmen. Systemen moeten worden ontdooit om weer goed te kunnen functioneren. Binnen een paar dagen moet Philae dan weer volgeladen batterijen hebben om aan de slag te gaan, vertelden ESA-specialisten tijdens een chat met wetenschapsjournalisten.

Tijdens deze sessie gaven de mensen van ESA ook toe dat ze nog steeds niet weten waar Philae precies staat. De plek waar ze hun lander vermoeden, is door de moedersonde Rosetta uitgebreid gefotografeerd, maar veel van die foto’s staan nog in de wachtrij om via de radioverbinding naar aarde te worden gestuurd.

Op de vraag wat de grootste ontdekking tot nu toe is, werd geantwoord dat de hardheid van komeet 67P iedereen heeft verrast.