Peuter verkeerd speelgoed? Dan als puber depressief


speelgoed Barbie

Ieder jaar zo rond deze tijd ontstaat weer een discussie over folders voor speelgoed. Speelgoedwinkels zouden te veel meisjes laten zien met poppen; jongens met speelgoedgereedschap. Maar volgens een nieuwe Amerikaanse studie doen de folders het precies goed. Wissel het om en je krijgt later depressieve pubers.

De studie is van Drexel University College of Medicine en staat in het laatste nummer van het vakblad Sex Roles.

Onderzoekers keken naar wat ze gender nonconforming behavior noemen, jongens die dol zijn op Barbie en meisjes die een elektrische trein omarmen. Daartoe onderzochten ze 125 kinderen en hun moeders. De moeders gaven aan waarmee hun kinderen speelden op 4- en 5-jarige leeftijd en hoe hun kroost er geestelijk aan toe was rond 16 jaar.

Daarbij was een duidelijke correlatie te zien tussen spelen met speelgoed voor het andere geslacht en depressie tijdens de puberteit. Zelfs nadat de onderzoekers corrigeerden voor zaken als instabiele huishoudens en stress op school. Het bevestigt een onderzoek uit 2018 onder 6082 jongeren in de middelbare school leeftijd dat gender atypisch gedrag linkte aan geestelijke problemen.

De vraag is hoe dit mechanisme werkt. Zijn het spelen met spullen voor het andere geslacht en depressie uitingen van hetzelfde psychische fenomeen? Of worden kinderen depressief omdat anderen ze met hun ‘verwijfde’ of ‘jongensachtige’ gedrag pesten? Meer onderzoek is nodig om die vraag te beantwoorden en om ouders te kunnen helpen bij opmerkelijke keuzes in speelgoed van hun kroost.