Peuter en hond even slim


hond

Een volwassen hond is net zo intelligent als een tweejarig kind. Tot die ontdekking zijn Canadese wetenschappers gekomen.

Hoe meet je dierlijke intelligentie? Die vraag houdt wetenschappers al jaren bezig. We weten dat dieren vaak slimmer zijn dan we denken, maar het is moeilijk om het IQ van een dier te meten omdat je slecht met ze kunt communiceren. In Canada hebben ze daar wat op gevonden. Onderzoekers van de University of British Columbia in Vancouver gebruiken een intelligentietest die speciaal is ontwikkeld voor peuters en kleuters.

Het resultaat is verbluffend. Honden blijken gemiddeld wel 165 verschillende woorden te kunnen herkennen, bovendien kunnen ze eenvoudige rekensommen doen. Sommige honden zijn slimmer dan anderen. Vooral collies bleken over een goed stel hersens te beschikken, zij onthielden wel 250 woorden. Afghaanse windhonden zijn de dumbo’s van de uitrenplek, zo kwam uit het onderzoek.

Ook kenden honden de betekenis van meerdere handgebaren, zelfs als deze abstract zijn, zoals wijzen. Katten, kunnen we uit eigen observatie vertellen, zijn slechts gefocust op het puntje van de wijzende vinger, honden kijken in de richting waarin je wijst.

Door de tests is nu duidelijk dat een hond de intelligentie bezit van het gemiddelde tweejarige mensenkind. Ook een tweejarige begint een woordenschat te ontwikkelen en kan zeer eenvoudige rekensommetjes maken, zoals één plus één is twee. In sommige opzichten zijn honden zelfs verder dan een peuter, ze kunnen liegen en bedriegen, zo ontdekten de psychologen. Kinderen ontwikkelen die vaardigheid pas rond een jaar of vier.

Weten wat de Einsteins onder de honden zijn en welke de Kelly’s? Zie onze top tien slimme en niet zo snuggere honden.