Pesten leidt tot overgewicht


Mensen die als kind werden gepest, hebben later in hun leven een grotere kans op overgewicht, zeggen wetenschappers. Uit onderzoek van Kings College in Londen (GB) komt naar voren dat mensen die vroeger veel werden gepest, op 45-jarige leeftijd 50 procent meer kans hebben om te veel kilo’s met zich mee te torsen. Dat verlaagt hun levensverwachting.

Dat betekent dat 12 procent van de mensen met serieus overgewicht een normaal postuur zouden hebben, als ze niet waren gepest. Volgens de Britse onderzoekers moeten we af van de notie dat pesten hoort bij opgroeien en dat er niets aan is te doen. Deze acceptatie maakt de gevolgen van pestgedrag mogelijk nog erger.

De studie volgde zevenduizend Britten geboren in 1958. Voor de studie werden hun ouders op twee moment gevraagd of hun kinderen werden gepest; op 7- en 11-jarige leeftijd. Op hun 45ste werden deze mensen lichamelijk onderzocht. Daarbij werd gekeken naar overgewicht en ontstekingen in het spijsverteringskanaal die een gevolg zijn van stress.

Op beide onderdelen scoorden voormalige slachtoffers van pesterijen hoog. Dat komt volgens de onderzoekers omdat ze vanwege de stress een voorkeur hebben voor voedsel met een hoge caloriewaarde. Ze zouden de stress letterlijk weg-eten en daarbij hun gezondheid grote schade toebrengen.

Nu zwaarlijvigheid een epidemie aan het worden is overal in Europa – behalve Nederland – is het voorkomen van pesten wellicht een van de makkelijkste manieren om de trend te stoppen, zeggen de onderzoekers in het vakblad American Journal of Psychiatry.