Per ongeluk medicijn kaalheid


Amerikaanse onderzoekers die een middel probeerden te vinden tegen stress hebben wellicht kaalheid genezen.

Wie veel stress heeft, voelt dat behoorlijk in zijn of haar darmen. Twee Amerikaanse onderzoekers wilden daar wat aan doen. Ze werken voor de organisatie van Amerikaanse veteranen, ex-soldaten die waarschijnlijk dankzij verschillende oorlogen veel last hebben van stress. De onderzoekers concentreerden zich daarbij op het minder bekende stresshormoon corticotrofine of CRF.

De Amerikanen denken een middel te hebben gevonden dat CRF bestrijdt. De beste manier om te testen of dit middel werkt, was door muizen genetisch te modificeren die ontzettend veel CRF produceren.

Foto: © Tudor Catalin Gheorghe | Dreamstime.com.
Toen de onderzoeker van de universiteit van Californië in Los Angeles dat hadden gedaan, bleken die muizen allemaal kaal te worden door ouderdom.

Nadat ze het middel ingespoten kregen, werknaam astressin, kwam hun volle vacht echter terug. Een eurekamomentje voor de stressonderzoekers. Potentieel is dat een uitvinding die een paar miljard dollar waard is. Uiteraard moet het middel ook op mensen worden getest, maar in het laboratorium is gejuich opgegaan. Het wetenschappelijke artikel dat de universiteit heeft uitgebracht gaat niet meer over stress, maar over het genezen van kaalheid. De veteranen moeten nog even wachten.

Andere toevallige uitvindingen:

  • Post-it, een mislukte poging om een nieuwe lijm te ontwikkelen.
  • Magnetron: het had een radar moeten worden. Het werd een oven.
  • Waterijs. Een jongetje liet ranja met een roerstokje buiten staan. Toen vroor het.
  • Champagne was witte wijn die aan het fermenteren sloeg.
  • LSD had een middel tegen pijn moeten worden.
  • Follow Faqtman on Twitter