‘Penis krimpt door plastic’


plastic

Er zijn veel goede redenen om van plastic af te komen. Het milieu bijvoorbeeld en de wereldzeeën. Maar voor minstens de helft van de bevolking is er nog een overtuigend argument bijgekomen: door plastic worden mannen steeds minder man, hun penis zou krimpen door ingrediënten van de kunststof.

Dat beweren twee biochemici van de University of Melbourne in Australië na uitgebreid onderzoek. Ze zagen bij zowel mensen als dieren een toename van hypospadia, een aandoening waardoor de penis misvormd is of ongebruikelijk klein. Sinds de grootschalige introductie van plastic in Australië constateerden ze een verdubbeling van het aantal gevallen.

Dat komt door het ingrediënt Bisfenol A, dat wordt gebruikt bij het maken van plastic. Sinds die stof in de natuur voorkomt, stijgt het aantal kleine penissen significant, zeggen de onderzoekers. Dieren die ze met opzet een behoorlijke dosis gaven, kregen mannelijk nageslacht met rare piemeltjes. Uiteraard is een dergelijk experiment niet gedaan bij mensen.

Maar er is geen enkele aanwijzing dat wij immuun zouden zijn voor dergelijke stoffen. Eerder onderzoek aan de universiteit van het Zweedse Karlstad toonde aan dat jongetjes wiens moeders aan deze stof zijn blootgesteld een kleinere afstand hebben tussen hun penis en anus. Ook Frans onderzoek toonde aan dat contact met Bisfenol A de hormoonhuishouding in de war stuurt.

Waar de Australiërs zich vooral zorgen over maken, is het verpakken van voedsel in plastic, vooral gedurende langere periodes. Daardoor zouden chemische stoffen uit het plastic in het voedsel trekken en het verontreinigen. Met verschrompelende mannelijkheid als gevolg.