Penalty? Spreek de keeper toe!


Keepers houden gemiddeld 20 procent van alle penalty’s tegen. Dat percentage kan echter flink omhoog als de trainer de juiste psychologische trucjes toepast op zijn doelman. Dat vergt alleen wel wat voorbereiding. Het geheim zit hem in weten wat voor persoonlijkheidstype de keeper heeft.

Dat is uitgezocht in – waar ook anders – Duitsland. Aan de Ruhr-Uni Bochum werden keepers van betere amateurteams aan een psychologisch onderzoek onderworpen. De mensheid is ruwweg in te delen in twee types. Je hebt mensen die iets positiefs willen bewerkstelligen, psychologen spreken van het ‘promotietype’. Keepers die zo in elkaar zitten, willen de wedstrijd voor hun team winnen.

Andere keepers willen juist niet afgaan ten opzichte van hun team, zij zijn van het ‘preventietype’. Het belangrijkste voor deze mensen is om geen fouten te maken.

Een eenvoudige psychologische test kan vaststellen welke keeper welke persoonlijkheid heeft. Daarna is het een kwestie van de keeper juist aanspreken. Keepers van het promotietype moeten op het hart gedrukt krijgen ‘je houdt de bal tegen’. Keepers van het preventietype moet je inprenten ‘je laat de bal niet door’. Het zijn kleine verschillen, maar in proefnemingen door de universiteit bleek bij de juiste commando’s tegen de juiste keeper het percentage gestopte pingels met 30 procent omhoog te gaan.

Eerdere studies hebben aangetoond dat een dergelijke indeling van mensen in strebers en foutvermijders op de werkvloer effectief is. Op het voetbalveld staat de toepassing nog in de kinderschoenen. Nu de Duitsers dit trucje doorhebben, gaat dat wellicht veranderen. Het onderzoek is gepresenteerd op het Kongress der Deutschen Gesellschaft für Psychologie.