Penalty? Schiet naar rechts


Bij een penalty duikt de keeper 50 procent van de tijd naar links, 50 procent naar rechts. Tenzij zijn ploeg achter staat.

Dan hebben keepers ineens een duidelijke voorkeur voor rechts. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bekeken WK-wedstrijden van 1982 tot 2010 en zagen dat keepers vaak naar de rechterkant duiken als ze bij een penalty onder grote stress staan, zoals in een shoot-out.

Foto: Dontworry

Mensen en dieren vinden rechts prettig. Een hond die kwispelt, slaat zijn staart verder naar rechts dan naar link. Padden pakken eerder een insect dat rechts van ze zit. Als mensen iemand kussen, dan beginnen ze meestal op de linkerwang van de ander.

Je kunt deze voorkeur voor rechts bij jezelf makkelijk vaststellen. Kijk naar deze lijn en bepaal waar het midden is; markeer dat op je scherm met een post-it. Pak een lineaal en meet precies na waar het midden is.

Tien tegen één dat je iets te ver naar rechts bent uitgekomen.

Hoe komt dat? Er zijn verschillende theorieën. De meest gehoorde is dat onze linkerhersenhelft de rechterkant van het lichaam aanstuurt. De linkerkant van het brein wordt vaak in verband gebracht met ruimtelijk inzicht en redeneren. Door de dominantie van dit deel van de hersens bij bewegingen, gaan we altijd ietsje meer naar rechts dan naar links. Net als heel veel dieren overigens.

Laten we hopen dat het Nederlands elftal daar bij het volgende WK rekening mee houdt.