Patiënten willen geen computer als arts


computer als arts

Computers zijn onmisbaar geworden in de moderne geneeskunde. Ze opereren, helpen bij diagnoses en reguleren het toedienen van medicijnen. Maar een computer als arts? Dat willen mensen absoluut niet, is de uitkomst van een studie door Boston University in de VS na een serie experimenten met proefpersonen.

Zelfs al zijn sommige medische programma’s nu al beter dan artsen als het aankomt op het opsporen en behandelen van ziektes, toch gaan mensen liever naar een echte arts. Als ze zelf hun medische zorg moeten betalen, dan vinden patiënten een diagnose door een computer bovendien minder geld waard, blijkt uit het onderzoek.

Waarom? De proefpersonen in het Amerikaanse onderzoek gaven in meerderheid aan dat ze computers niet vertrouwen. Een mens kun je in de ogen kijken, bij kunstmatige intelligentie is dat niet mogelijk.

Maar de belangrijkste reden is dat mensen zichzelf en hun problemen uniek vinden. Ze hebben het gevoel dat de computer vooral is ingesteld op algemene gevallen, maar dat ze zelf zo bijzonder zijn, dat de computer dat vast niet begrijpt.

(Journal of Consumer Research)