Pas op voor twitterende collega’s


twitter

Werknemers die veel facebooken en twitteren, zijn op de werkvloer een stuk minder sociaal.

Mensen die onder werktijd zeer actief zijn op sociale netwerken, zoals LinkedIn, Twitter of Facebook, zien hun huidige baan vaak als tijdelijk. Dat meldt de website Gigaom.com op basis van onderzoek van het Amerikaanse Ethics Resource Center. Onder ‘zeer actief’ wordt verstaan dat de werknemers 30 procent van hun werkdag deelnemen aan sociale netwerksites, ongeacht of dat zakelijk of privé is.

Jobhoppen
Bijna driekwart van de bloggende of twitterende werknemers denkt de komende vijf jaar van baan te veranderen. Onder mensen die minder actief zijn op sociale netwerken is dat nog geen 40 procent.

Software stelen
Actieve sociale netwerkers hebben minder moeite met het kopiëren van software van het bedrijf voor thuisgebruik. Bijna de helft vindt dat acceptabel, tegen 7 procent van de niet-sociale netwerkers.

Vuile was buiten hangen
Wie veel op sociale netwerken zit, zou ook eerder geneigd zijn van alles eruit te flappen. Meer dan 40 procent van de actieve sociale netwerkers vindt het okee om negatief te bloggen of twitteren over hun bedrijf of collega’s. Onder werknemers die niet zo actief zijn op internet vindt maar 6 procent dat acceptabel. De positieve kant is dat sociale netwerkers ook vaker misstanden lijken op te merken en te melden.

De onderzoekers durven niet te zeggen of het afwijkende gedrag wordt veroorzaakt door de activiteiten op internet, of dat mensen met afwijkend gedrag meer behoefte hebben aan bloggen en twitteren. De groep zeer actieve sociale netwerkers vormt maar 11 procent van alle werknemers, en bestaat vooral uit mannelijke managers tussen de 18 en 44 jaar.