Pas op met selfies


Hoe zien anderen jou? Als je foto plaatst op een sociaal medium, hebben mensen gelijk allerlei ideeën over wie je bent, puur gebaseerd op wat ze menen te zien aan je foto. Een iets andere blik of houding van het lichaam kan die ideeën radicaal een andere kant op sturen. Uit de manier waarop je een selfie neemt, halen mensen een hoop informatie, terecht of niet.

Onderzoekers van de Radbout Universiteit in Nijmegen en Princeton University in de Verenigde Staten toonden aan proefpersonen een reeks foto’s van mensen. Steeds met dezelfde achtergrond en belichting, om alle beïnvloeding door andere factoren uit te sluiten. Op de foto’s stonden mensen met steeds een ietsje andere gezichtsuitdrukking.

Ondanks de zeer subtiele verschillen, bleken de proefpersonen de foto’s totaal anders te beoordelen. Ze zagen totaal andere karaktereigenschappen in de getoonde personen, puur door een iets andere gezichtsuitdrukking. Bovendien maakte het een groot verschil waarvoor de foto’s werden gemaakt. Wat het zogenaamd voor een politieke campagne, dan was de beoordeling heel anders dan voor een LinkedIn profiel.

Eerder onderzoek toonde aan dat we ons vaak binnen enkele secondes een mening vormen over iemand anders. Mensen schatten heel snel in wat voor een persoon ze tegenover zich krijgen. Naar nu blijkt, doen ze datzelfde ook bij foto’s. Het onderzoek staat in het vakblad Psychological Science.