Pas op: de Oscar vloek


Dit weekend zijn de Oscars. Vrouwen die de onderscheiding winnen hebben een probleem. Hun mannen ook.

Ze lopen namelijk een grote kans dat hun huwelijk binnen korte tijd op de klippen zal lopen, zo is recent wetenschappelijk verantwoord vastgesteld.

Foto: ©A.M.P.A.S.®
Nicole Kidman en Annette Bening kunnen dus maar beter uitkijken dat ze niet met een beeldje aan de haal gaan.

De studie naar de ‘Oscar vloek’ is uitgevoerd door de Rotman School of Management uit Toronto (Canada). De economen van dit instituut keken naar het lot van 751 genomineerden in de categorie ‘beste acteur’ en ‘beste actrice’ tussen 1936 en 2010.

Uit het onderzoek bleek dat winnaressen van de Oscar voor beste actrice een 63 procent hogere kans hebben dat hun huwelijk snel op de klippen loopt dan de niet-winnaars.

Actrices die met een gouden beeldje naar huis gingen, bleven daarna gemiddeld 4,3 jaar getrouwd, tegen 9,51 jaar voor genomineerde actrices die met lege handen bleven staan. Bij mannen werd er geen duidelijk statistisch verschil waargenomen tussen winnaars en verliezers bij de Academy Awards.

Hebben de wetenschappers een verklaring? Zeker. Succesvolle vrouwen stappen uit de traditionele rol waarin mannen grote prestaties verrichten en vrouwen thuis de pannen warm zetten. Dat zou druk zetten op hun relaties.

Gescheiden net na hun Oscar:

  • Joan Crawford
  • Bette Davis
  • Halle Berry
  • Kate Winslet
  • Follow Faqtman on Twitter