Pas bij 5,5 miljoen rijk


Wanneer ben je rijk? Niet met een miljoen op de bank. Daar is meer voor nodig, blijkt uit onderzoek.

Bierbrouwer Freddy Heineken werd ooit gevraagd wat hij beschouwde als essentie van rijkdom. De miljardair was even gevat als filosofisch. ‘Rijk zijn is naar de Bahama’s kunnen vliegen en het dan niet doen.’ De mogelijkheid hebben is belangrijker dan het onderste uit de kan halen dus.

Andrew Carnegie, een van de rijkste mensen aller tijden. Voelde hij zich rijk?
Wie in het Amerikaanse tijdschrift Forbes op de internationale rijkenlijst terecht wil komen moet ten minste 750 miljoen dollar hebben. De ranglijst bevat bijna zeshonderd multimiljonairs die aan die eis voldoen.

Met een miljoentje kom je er dus niet. Dat voelen ook miljonairs zelf. Vier op de tien Amerikaanse miljonairs voelen zich zelfs niet vermogend. Pas als er 7,5 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) op de bank staat, komt er langzaam een gevoel van echte rijkdom.

Dat onderzocht Fidelity Investments, een Amerikaans investeringbedrijf. De onderneming ondervroeg meer dan duizend Amerikaanse miljonairs over hun rijkdom. Gemiddeld hadden de ondervraagde mensen 3,5 miljoen dollar vermogen, maar 42 procent voelde zich desondanks niet rijk. Oudere miljonairs voelden zich het minst vermogend, ondanks de zes nullen op de bankrekening.