Partydrug ketamine blijkt wondermiddel


‘Special K’, beter bekend als het verdovingsmiddel ketamine, is naast een partydrug ook een verdomd goed middel tegen depressies. Waar andere medicatie dagen of zelfs weken nodig heeft om aan te slaan, werkt dit middel al binnen 40 minuten. En dat heeft niets te maken met de hallucinerende werking van het goedje.

Onderzoekers van Amerikaanse onderzoeksziekenhuizen presenteerden hun bevindingen deze week op de jaarbijeenkomst van de American Psychiatric Association. De knappe koppen hadden een groep van 72 patienten die niet goed op andere anti-depressiva reageerden aan een ketamine-infuus gelegd en de resultaten waren bijzonder goed. Binnen een dag voelde 64 procent van de deelnemers zich beter en dit effect hield dagen aan.

Feestbeesten die ketamine gebruiken lopen het risico om in een ‘K-hole’ te belanden, een enge trip waarin ze niet kunnen bewegen. Onderzoeker James Murrough liet de zaal weten dat geen een van de patienten helemaal de kluts kwijt raakte tijdens het onderzoek. De proefpersonen lieten weten dat ze zich voelden alsof ze een paar drankjes hadden gedronken. Een van hen vroeg zich tijdens het toedienen af of tijd nog wel bestond, maar dat was een uitzondering.

Foto: http://commons.wikimedia.org/Ketamine