Parfum als versiertruc


Parfums die de andere sekse gek van verlangen maken zijn er al tientallen jaren. Ze worden meestal aangeboden via kleine advertenties in vieze blaadjes en ze zijn zo effectief als een drupje water achter je oren. Maar dat gaat misschien veranderen. Aan het Max- Planck- Institut für Immunbiologie und Epigenetik in Freiburg (Duitsland) is een nieuw luchtje ontwikkeld dat mensen helpt bij het zoeken van een partner.

Het nieuwe parfum is gebaseerd op de theorie dat mensen tot elkaar worden aangetrokken door hun lichaamsgeur. We geven allemaal een luchtje af dat informatie bevat over ons immuunsysteem. Komen twee mensen met goed bij elkaar passende immuunsystemen elkaar tegen, dan is er aantrekkingskracht: als ze nageslacht produceren, dan heeft dat een sterk immuunsysteem.

Het Duitse parfum versterkt de eigen geur en maakt informatie over de afweer tegen ziektes van de drager beter bereikbaar voor anderen. Een test met dertig studentes toonde aan dat ze hun eigen versterkte geur aangenamer vonden dan andere luchten, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society B. De Duitsers zullen deze technologie niet zelf op de markt gaan brengen, maar willen de technologie gaan aanbieden aan de makers van luchtjes.